Архів

Друк

На Полтавщині продовжується сезонний ріст захворюваності на гострі респіраторні інфекції

За даними ГУ Держсанепідслужби в Полтавській області, на Полтавщині продовжується сезонний ріст захворюваності на гострі респіраторні інфекції, показники нижче за епідпорогові в усіх містах та районах – ситуація звичайна для даного періоду року.

В області за тиждень на гострі респіраторні інфекції захворіло 4 тисячі 291 особа, захворюваність зросла на 9,7%. Показник захворюваності склав 29,8 на 10 тисяч населення (на 34,7% нижче за епідпороговий) – на рівні захворюваності за аналогічний тиждень минулого року.

Показник захворюваності школярів на 44% нижче за епідпороговий для даної групи населення.

Госпіталізований 231 хворий, що складає 5,4% від кількості захворілих.

Найвищі рівні захворюваності спостерігаються в мм. Комсомольську та Мирогороді, Глобинському, Карлівському, Гребінківському районах.

8 продуктів від застуди та грипу

Сезон застуд та грипу у розпалі. А сил у організму замало, адже зима перетнула середину. Втома, гіповітаміноз, загальна слабкість. Нагадаємо про 8 продуктів, що допоможуть захиститися від застуди та грипу у цю пору року.

1. Кориця.

Її додають в напої (молоко, чай) або просто в гарячу воду, різні страви (каші та солодощі). Навіть булочки з корицею будуть корисними при застуді та для профілактики ГРВІ. Для дорослих взимку – кава з корицею – досить смачний і дуже корисний напій. Адже ця пряність є дієвим протизапальним засобом. Мало того, кориця має безліч інших корисних властивостей.

2. Сир.

Європейські медики називають його продуктом від грипу. Сир добре їсти взимку і восени, з кавою... з корицею. Компоненти твердого сиру покращують захисні сили організму. Вважається, що для профілактики ГРВІ достатньо вживати 100 г сиру 3-4 рази на тиждень.

3. Усі продукти з вітаміном С.

Аскорбінову кислоту потрібно вживати постійно, а не тільки під час хвороби. Ківі, апельсини, лимони та мандарини, квашена капуста, журавлина, смородина, малина – все це допоможе підтримувати імунну систему, а харчові волокна, яких багато в овочах і фруктах, дозволяють ще й виводити токсини.

4. Йогурт, кисломолочна продукція.

Від здоров'я кишківника залежить й імунітет. Слизова кишківника – по суті частина імунної системи. Намагайтеся щодня давати кисломолочні продукти дітям і їжте самі.

5. Хліб з висівками, паста з борошна грубого помелу.

Це важлива складова здорового харчування. У них багато вітамінів групи В. Вони важливі для здоров'я дихальних шляхів. В1 (тіамін) допомагає регенерації епітелію носоглотки, покращує загальне здоров'я. В2 (рибофлавін) бере участь у синтезі антитіл при застуді. В6 (піридоксин) допомагає відновленню нервових закінчень у слизовій оболонці дихального тракту, послаблює першіння і набряки.

6. Морква, червона цибуля та червоний болгарський перець.

Тут достатньо вітаміну А, який допомагає відновити епітелії носоглотки, а значить, піклується про місцевий імунітет. Морквяний фреш потрібно пити з додаванням оливкової або будь-якого іншої олії.

7. Імбир.

Протизапальна пряність. Добре робити з нього напій (сирий або мелений імбир розбавляти гарячою водою). А можна приготувати медово-імбирно-лимонну суміш для того, щоб під рукою завжди був дієвий засіб від застуди. Заливайте його гарячою водою (не окропом) і давайте дітям, дорослим – всім, хто захворів.

8. Горіхи (арахіс, кеш’ю, волоські, мигдаль).

Містять жиророзчинний вітамін Е. Він має сильні антиоксидантні властивості (захищає клітини від ушкодження), і стимулює імунну систему. Жменька горішків цілу зиму дозволить краще почуватися та ліпше мислити, адже горіхи корисні для мозку.

Прес-центр ДОЗ Полтавської ОДА
Поділіться з друзями:   

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Останні новини