Архів

Друк

Віктор Бугайчук переконує виробників хліба зберегти стабільними ціни на соціальні сорти

Аби зберегти стабільними ціни на хліб, голова Полтавської обласної адміністрації обговорив із сільгоспвиробниками та керівниками хлібопекарських підприємств проект Меморандуму порозуміння на новий маркетинговий рік.

Віктор Бугайчук зустрівся із представниками провідних сільськогосподарських компаній, зернопереробних та хлібопекарних підприємств Полтавщини.

Мова йшла про ціни на зерно нового урожаю, а також необхідність збереження низької вартості найбільш популярних сортів хліба. Тож хлібопекарням ОДА пропонує укласти Меморандум порозуміння на новий маркетинговий рік, у якому чітко визначити гранично допустимі ціни на хліб простої рецептури. Звичайно, виконати умови цього меморандуму хлібопекарні зможуть лише в разі існування регіонального запасу продовольчого зерна, причому сформованого за низькими цінами. А це, в свою чергу, вимагає від виробників сільськогосподарської продукції  погодитися на те, аби продати частину зібраного нового урожаю за цінами, нижчими ринкових на 20%.

Розмова голови ОДА із представниками найбільших сільськогосподарських підприємств була непростою. Адже виробники зерна мають свої аргументи: підвищення ціни на газ, що використовується для сушіння зерна, здорожчання паливно-мастильних матеріалів тощо.

«Я не можу вас примушувати. Але прошу проявити громадянську свідомість і погодитися на те, щоб продати до 2% від валового обороту зібраного зерна за дещо нижчими цінами, – сказав Віктор Бугайчук, звертаючись до сільгоспвиробників. – Адже ми всі маємо пам’ятати про соціальну відповідальність перед найменш незахищеними верствами населення. Хліб – соціальний продукт, яким кожна родина користується щоденно. Тож його вартість повинна бути доступною кожному». Голова ОДА також нагадав виробникам сільськогосподарської продукції, що влада навесні цього року пішла їм назустріч  у питанні вирішення прогалин законодавства із оформленням землі й уклала меморандум із фіскальними органами на призупинення перевірок. Віктор Бугайчук пообіцяв і надалі дбати про прозорі правила роботи для бізнесу і сільськогосподарських та фермерських господарств на території області.

Як відзначили представники хлібопекарських підприємств, серед їхньої продукції соціальні сорти хліба займають приблизно 40%. Хоча в сільській місцевості такий хліб є більш популярним і його реалізація доходить до 70%.

(Це так званий хліб простої рецептури, виготовлений із чотирьох компонентів – муки, води, дріжджів і солі. Тобто без домішків висівок, родзинок, кмину та інших прянощів).

«У структурі собівартості виробництва хліба простої рецептури питома вага борошна складає 40%, у той час, як, наприклад, енергоносії – 13-17%», – відзначила Олена Адамович, керівник департаменту економічного розвитку ОДА.  Тож без згоди виробників зерна та борошна знизити ціни на частку нового урожаю, що закуповуватиметься для регіонального продовольчого резерву, утримати ціни на хліб не вдасться. Керівник також відзначила, що за даними моніторингу департаменту, минулого року частина великих хлібопекарних компаній закуповувала борошно в Дніпропетровській області за цінами, нижчими, ніж на Полтавщині.

Олена Адамович озвучила пропозиції до проекту Меморандуму порозуміння між ОДА і виробниками хліба, який має бути підписаний у вересні, після повного збору урожаю.

Отже, ОДА пропонує закупити для регіонального продовольчого запасу 11,5 тисяч тонн пшениці III класу за ціною 1840 гривень за тонну.

Граничні ціни на хліб простої рецептури пропонується утримувати до кінця наступного маркетингового року в таких межах:

На хліб житньо-пшеничний - 4,70 грн. за кілограм;

в роздрібній мережі буханець вагою 700 г за таких умов коштуватиме 3 грн. 63 коп.;

на хліб з борошна пшеничного 1 ґатунку – 5,30 грн. за кілограм,

на буханець вагою 600 г в роздрібній мережі –  3 грн. 52 коп.

на хліб з борошна вищого та 1 ґатунку – 5,60 грн. за кілограм,

на виріб вагою 600 г в роздрібній мережі – 3 грн.70 коп.

Також передбачається сприяння хлібопекарським підприємствам області у закупівлі продовольчого зерна за ціною до 10% нижчою ринкової для виробництва масових сортів хліба.

Проект меморандуму роздали учасникам зустрічі, він є відкритим для обговорення.

Теги:

Схожі матеріали:

Поділіться з друзями:   

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Останні новини