Архів

Друк

Чим корисний кабачок?

Дієтологи здавна шанують кабачок. Мало того, що в ньому багато калію (до 238 мг на 100г), є натрій, кальцій, магній, фосфор, мідь і залізо, набір органічних кислот, вітаміни С, В1, В2, так ще й пропорції натрію і калію витримані практично ідеально (1:100).

Якщо ж говорити про кілокалорії, то в 100 грамах свіжих кабачків їх всього лише 27.

Завдяки всьому цьому кабачок міцно зайняв свою позицію в раціоні здорових людей. Це і поповнення запасів вітаміну С, і профілактика недокрів'я з атеросклерозом, і поліпшення роботи всього шлунково-кишкового тракту. Він рекомендований при хворобах шлунка, жовчного міхура, дванадцятипалої кишки, гіпертонії, ожирінні, недокрів'ї та серцево-судинних захворюваннях.

У кабачках менше води, ніж в аналогічних овочах з високим вмістом мінеральних солей, тому кабачкове пюре можна вводити в раціон малят одним з перших. До речі, на цей овоч рідко буває алергія. Не рекомендується захоплюватися кабачками хіба що при захворюваннях нирок, які пов'язані з порушенням виведення калію.

Кабачок смачний

Головні переваги страв з кабачка полягають у тому, що готуються вони швидко, для здоров'я корисні, не калорійні, охоче приймають смак інших продуктів і коштують зовсім мало.

При цьому кабачок - один з небагатьох овочів, які набагато смачніші в недостиглому вигляді. Невеликі зеленуваті кабачки можна тушкувати, смажити, фарширувати, маринувати, робити з них оладки, ікру і додавати в інші блюда - рецептів маса, від найпростіших п'ятихвилинних, до екзотичних з безліччю інгредієнтів. А ось великі майже білі гіганти придатні хіба що для консервування.

Головна «радянська» страва це, безсумнівно, кабачкова ікра.

Ікра кабачкова «радянська»: 0,5 кг тертої моркви і стільки ж дрібно порізаної цибулі обсмажити на олії. 5 кг очищених від шкірки і насіння кабачків провернути на м'ясорубці і додати до цибулі і моркви.

Суміш повинна закипіти, а потім охолонути. Для отримання «тієї самої» густоти все це перемелюється у блендері або комбайні, додаємо трохи олії соняшникової для смаку, 1 столову ложку солі і таку ж кількість цукру, 400 грами томатного соусу і варити у великій каструлі хвилин 30-40. Не хвилюйтеся щодо кількості - все пристойно утушиться, але, при бажанні, можна зменшити пропорції продуктів.

Самим простим, але смачним блюдом з кабачків можна вважати кружечки з майонезом і часником. Тут навіть рецепту як такого немає: кабачки порізати кільцями (якщо любите хрусткі, то товщина приблизно 1 см, якщо більш м'які - 1,5), посолити, дати постояти 10 хвилин, щоб стекла вода і, попередньо обвалявши в борошні, підсмажити олії з двох сторін.

Зверху кожен шматочок обмазати сумішшю майонезу і часнику. Співвідношення цих компонентів цілком на розсуд їдців: при нелюбові до часнику його можна навіть виключити, а при стійкій неприязні до майонезу - замінити його іншим соусом.

Оладки з кабачків: 600 г кабачків. 1 яйце, 30 г пшеничного борошна, сіль за смаком, кроп.

Кабачки очистити, видалити серцевину, натерти на дрібній тертці і злегка віджати. Змішати з борошном, додати жовток і збитий яєчний білок, додати дрібно порізаний кроп і посолити. З підготовленої маси насмажити оладки. Подавати зі сметаною.

Кабачок прекрасний

Хоч кабачок, в першу чергу, їжа, проте гастрономією його корисні властивості не обмежуються. Маски з кабачка - недорогий, натуральний і безпечний спосіб догляду за шкірою: чудово пом'якшують, живлять і тонізують.

Для відновлення водного балансу сухої шкіри кабачок нарізають на тонкі смужки і на 20 хвилин накладають на обличчя і шию. Після - умивання некип'яченим молоком або, звичайною водою.

Якщо натерти кабачок і змішати в пропорції 1:2 з запареним геркулесом, то вийде чудова маска для жирної шкіри, яка допоможе прибрати жирний блиск і освіжити колір обличчя.

Поділіться з друзями:   

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Останні новини