Архів

Друк

Що входить до складу косметичних засобів?

Науково дослідний випробувальний центр державного підприємства «Полтавастандартметрологія» акредитований та має технічну можливість проводити випробування миючих засобів та парфумерно-косметичної продукції, але такі дослідження нині проводяться винятково на добровільній основі.

На жаль, механізмів, які б стимулювали торгівельні мережі цікавитися, чим вони насправді торгують, на сьогодні замало. Хоча магазини, які називають себе спеціалізованими, просто зобов’язані дбати, аби їхня продукція відповідала всім вимогам стандартів. Тож купуючи засоби для догляду за волоссям та шкірою уважно читайте інформацію на маркуванні.

Найбільше сушать шкіру і волосся та викликають свербіж і порушення структури волосяних цибулин ізопропіловий спирт або ізопропанол та як уже згадувалося, сульфати, які служать миючою основою більшості шампунів. Найкращими з них вважаються ТЕА лаурил сульфат і ТЕА лаурет сульфат (TEA Layril Sulfate, ТЕА Laureth Sulfate). Найменш якісними й разом з тим найдешевшими є амонію лаурил і лаурет сульфати (Ammonium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate). Під час досліджень встановлено, що після контакту зі шкірою лаурет сульфат натрію, його ще можуть позначати SLES чи SLS (Сульфат Лауріла Натрію або лаурілсульфат натрію) виявляли в тканинах серця, печінки, легенів і мозку. Крім того, здатність накопичувати SLS мають навіть тканини очей, особливо активно ця речовина накопичується в очних тканинах дітей і людей молодого віку.

Втім, знайти миючі засоби, які б не містили цей піноутворювач, дуже важко, головне, щоб його кількість не перевищувала гранично допустиму норму, а ще краще, була зведена до мінімуму.

Ще один піноутворюючий агент - діетанол, як і його сполуки, є активним канцерогеном. Легко вбирається через пори шкіри та може спровокувати онкологічні захворювання.

Практично у всіх косметичних засобах можна зустріти парабени (різні хімічні сполуки бензойної кислоти), які зазвичай, позначають як Endocrine Disruptor Chemicals – EDS. Дослідження, проведені за допомогою тонкошарової хроматографії, показали наявність парабенів в пухлинних тканинах грудей.

Пропілен гліколь, який часто значиться одним з перших в переліку інгредієнтів неякісної косметики, це не що інше, як дешевий продукт переробки нафти. Ця речовина має дуже маленьку молекулярну масу, що дозволяє їй легко проникати через шкіру в кровотік та запускати механізм руйнування нирок та печінки. Пропілен гліколь настільки шкідливий для здоров’я, що робітники хімічної промисловості, які з ним працюють. надягають прогумовані комбінезони і довгі рукавички. Та найбільшу небезпеку він становить для алергіків, тому що навіть у низьких концентраціях може бути подразником і алергеном.

Бензойний альдегід (бензальдегід) застосовується в парфумерній та косметичній продукції. Може викликати подразнення шкірних покривів і очей. Позначається на нормальній роботі нирок, печінки, органів дихання та нервової системи.

Гексахлорофен - консервант, який використовується в зубних пастах, шампунях, дитячих присипках, дезодорантах тощо. Заборонений в США і країнах Євросоюзу. Викликає розвиток склерозу, дерматиту, астми, токсичний.

Каломель (хлориста ртуть) - один з компонентів відбілюючих засобів для шкіри. Не кращим чином впливає на роботу органів дихання, нервової системи, нирок і печінки. Потрапивши в шлунково-кишковий тракт, розпадається на небезпечні для здоров’я речовини.

Нітробензол входить до складу запашних мильних засобів, здатний проникати через шкіру і викликати нудоту, головний біль і слабкість, погіршує роботу нирок і печінки.

Триклозан - використовується в дезодорантах як антибактеріальна речовина. Заборонений до використання в косметиці в деяких країнах. Здатний викликати порушення ендокринної системи, може діяти як подразник для шкіри, здатний накопичуватися в організмі. В результаті експериментів було виявлено властивість викликати мутації в клітинах.

Формальдегід - токсична речовина, яка негативно впливає на дихальні шляхи, репродуктивні органи, викликає подразнення шкіри, погіршує роботу нервової та імунної систем.

Мінеральне масло – назва, яка красиво звучить, але до корисних мінералів не має ніякого відношення. Мінеральне масло – це технічне масло з нафтопродуктів (суміш рідких вуглеводів, відокремлених від бензину), що за сумісництвом є також дуже токсичним канцерогеном і розповсюдженою причиною прищів і різноманітної висипки, в жінок які користуються косметикою з (Mineral Oil).

Колаген – природня речовина, яка відповідає за пружність шкіри. З роками її виробництво в організмі зменшується. Тож в крема для жінок, яким за сорок, додають колаген добутий зі шкіри великої рогатої худоби чи пташиних лап. Спершу такий засіб дає непоганий ефект, але невдовзі стан шкіри різко погіршується, оскільки в ній назбирується чужородний білок. Великі молекули не проникають під шкіру, осідають на її поверхні і закупорюють пори.

Поділіться з друзями:   

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Останні новини