Архів

Друк

Сьогодні Світле Христове Воскресіння

Увесь православний світ нині святкує: «Воскресіння день, просвітімося торжеством, і одне одного обіймемо!» Велика подія - Світле Христове Воскресіння відзначається православною Церквою як найбільше і найвеличніше з усіх свят.

Свято це називається ще Пасхою (в перекладі з єврейської "пройшов мимо, визволення"; у перекладі з грецької означає позбавлення або настання), тобто Днем, коли здійснився наш перехід від смерті до життя і від землі до неба. Християни святкуючи Пасху, радіють визволенню через Христа усього людства від рабства диявола і дарування нам життя і вічного блаженства. Немає істини, радіснішої для нас, православних християн, ніж преславне Воскресіння Христове. У цій істині полягає сенс нашого життя. Господь переміг смерть і відкрив людям райські двері. «Поглинута смерть перемогою» (Іс. 25: 8; 1 Кор. 15: 54), і тепер кожен віруючий у Христа Спасителя разом із пророками і всіма святими вигукує: «Смерть! Де твоє жало?» (Ос. 13: 14; 1 Кор. 15: 55). Христос воскрес, і відступив страх, немає вже ні самоти, ні безвиході. Все наше єство сповнене світлом пасхальної радості: «Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолавши і сущим у гробах життя дарувавши». Ця радість дарує нам сили перемагати в собі зло, долати гординю, нести тяготи повсякденного життя, удосконалювати себе щоб стати людиною, якою задумав нас Творець.Свято Воскресіння Христового триває цілий тиждень і служба в храмі проводиться по-особливому, більш урочисто, ніж в інші свята і дні.

Пасхальна служба  в кожному Православному храмі починається опівночі з суботи на неділю; вся вона наповнена духовної радості і тріумфу. Вся вона – урочистий гімн Світлого Христового Воскресіння, примирення Бога і людини, перемога життя над смертю. Свято Великодня щороку здійснюється в різні числа місяця і час його святкування «переходить» по своїй даті, але завжди доводиться на недільний день. Перед початком ранньої священнослужителі, облачившись у світлі ризи, разом з віруючими, під дзвони, із запаленими свічками, хрестом та іконами ідуть навколо храму (роблять хресний хід). Під час хресного ходу усі співають: "Воскресіння Твоє, Христе Спасе, ангели оспівують на небесах; і нас на землі сподоби чистим серцем Тебе славити". Під час Богослужіння по традиції Православної Церкви усі віруючі, які є в Храмі Божому, бажано що би приступали до Таїнств Сповіді і Причастя та в повній мірі були співучасниками радості Воскресіння. Після Великоднього богослужіння віруючі розговляются (припиняється піст) освяченими напередодні пасхою і крашанками. У Великодень прийнято готувати багато частувань, щоб кожен, хто прийшов у дім, знайомий або незнайомий, був нагодований. За переказами, звичай красити яйця пов`язаний з ім`ям святої Марії Магдалини, яка піднесла імператору Тиберію біле яйце зі словами: "Христос Воскресє!". "Не вірю, - відповів імператор, - це неможливо так само, як і не може біле яйце в твоїй руці стати червоним". І в ту ж мить яйце змінило свій колір. У всі дні цього великого свята ми вітаємо одне одного братнім цілуванням зі словами: "Христос Воскрес!" Христосуємося і обмінюємося крашанками, які служать символом нового, блаженного життя, яке відкрилося з гробу Спасителя.

З дня Великодня і до свята Вознесіння Господнього, яке святкується на сороковий день після Великодня, віруючі вітають один одного словами: "Христос воскресє! - Воїстину воскресє!".

Історія свята

Після суботи, вночі, на третій день після Своїх страждань і смерті, Господь Ісус Христос силою Свого Божества ожив, тобто Воскрес із мертвих. Тіло Його, людське, перетворилося. Він вийшов з гробу, не відваливши каменя невидимо для варти. З цієї миті воїни, самі не знаючи того, охороняли порожній гроб Господній. Раптом зчинився землетрус; з небес зійшов Ангел Господній. Він, приступивши, відвалив камінь від дверей гроба Господня і сів на ньому. Вид його був як блискавка, а шати його були білі, як сніг. Воїни, що стояли на варті у гроба, прийшли в трепет і стали, як мертві, а потім, прокинувшись від страху, розбіглися. Цього дня (перший день тижня), як тільки кінчився суботній спокій, вельми рано, удосвіта, Марія Магдалина, Марія Якова, Івана, Саломія і інші жінки, узявши приготоване запашне миро, пішли до гробу Ісуса Христа, щоб помазати тіло Його, тому що вони не встигли цього зробити при похованні. (Жінок цих Церква іменує мироносицями). Вони ще не знали, що до гроба Христового приставлена варта і вхід в печеру запечатаний. Тому вони не чекали кого-небудь там зустріти і говорили між собою: «Хто відвалить нам каменя від дверей гроба Господнього?» Камінь же був дуже великий. Марія Магдалина, випередивши решту жінок-мироносиць, перша прийшла до гроба. Ще не світало, було темно. Марія, побачивши, що камінь від гроба відвалений, відразу ж побігла до Петра і Іоанна і говорить: «Понесли Господа з гробу, і ми не знаємо, де поклали Його". Почувши такі слова, Петро і Іоанн негайно побігли до гроба. Марія Магдалина пішла за ними. У цей час підійшли до гробу решта жінок, що йшли з Марією Магдалиною. Вони побачили, що камінь від гробу відвалений. І коли зупинилися, побачили Ангела, який звертаючись до них, сказав: «Не бійтеся, бо знаю, що ви шукаєте Ісуса розп'ятого.Нема Його тут, Він Воскрес, як сказав ще будучи з вами. Підійдіть, подивіться на місце, де лежав Господь. А потім Ідіть же хутко і скажіть Його учням, що Він воскрес із мертвих ». Вони увійшли всередину гроба (печери) і не знайшли тіла Господа Ісуса Христа. Але, поглянувши, побачили Ангела в білому одязі, що сидить праворуч від місця, де був покладений Господь; їх обгорнув жах. Ангел же говорить їм: «Не лякайтесь; Ісуса шукаєте Назарянина розп'ятого. Він воскрес. Його немає тут. Ось місце, де Його поховали були. Але йдіть, скажіть учням Його та Петрові (який своїм зреченням відпав від числа учнів), що Він зустріне вас в Галілеї, там Його ви побачите, як Він сказав вам ». Коли ж жінки стояли в подиві, раптом знову перед ними з'явилися два Анголи до блискучих шатах. Жінки в страху схилив обличчя свої до землі. Ангели сказали їм: «Що ви шукаєте Живого між мертвими? Нема Його тут, бо воскрес! Пригадайте собі, як Він вам говорив, коли був ще в Галілеї, кажучи, що Син Людський буде відданий до рук грішних людей, і розп'ятий бути, і в третій день воскресне». «Да воскреснет Бог и расточатся врази Его!» — вигукуємо ми цієї світосяйної ночі. Нехай воскресне Бог у наших серцях і нехай щезнуть брехня, ворожнеча, злоба, чвари й усілякі розділення в нашому житті.

Нехай же наша віра, наша любов до Христа, що виявляються у дотриманні Його Заповідей, зміцнюються з кожним днем, щоб ми були гідними проповідниками Благої вісті про Воскреслого Христа. Благословенний Господь і Спаситель наш, Який просвітив нас світлом Свого Воскресіння і дарував нам благодатну пасхальну радість, яку ніхто і ніколи не забере від нас (див.: Ін. 16: 22)! Нехай живе в наших серцях ця радість, нехай буде вона нашою силою і надією: «Радуйтесь, довершуйтесь, утішайтесь, будьте однодумні, мирні, — і Бог любові й миру буде з вами» (2 Кор. 13: 11).

ХРИСТОС ВОСКРЕСЄ!

Протоієрей Василій Фазан

Поділіться з друзями:   

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Останні новини